6 Ιουλίου 2009

Το μεγάλο κέρδος του Γκρέχεν

Αναδημοσιεύω ένα άρθρο, το οποίο μου έκανε εντύπωση, από το site:www.prasinanea.gr, του Άκη Τσόπελα που βρίσκεται στο Ιβερντόν και παρακολουθεί από κοντά την προετοιμασία του Παναθηναϊκού.
Το άρθρο βρίσκεται στο link: http://www.prasinanea.gr/html/ent/807/ent.3807.asp

Το μεγάλο κέρδος του Γκρέχεν
Επιμέλεια: Άκης Τσόπελας




Λίγο πριν η Γιούνγκ Μπόις μειώσει το σκορ στο Σαββατιάτικο ματς στο Γκρέχεν, Ελβετός συνάδελφος που καθόταν στην ίδια σειρά με τους Έλληνες απεσταλμένους, μας ρώτησε: «Πόσες μέρες προετοιμασίας έχει ο Παναθηναϊκός;».Ούτε καν δέκα του απαντήσαμε και η απορία ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του κάνοντας την αυτονόητη σύγκριση με την ομάδα της Βέρνης που μία εδβομάδα μετά από αυτό το ματς ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο νέο Ελβετικό πρωτάθλημα.
Μία σκέψη που είναι αλήθεια την είχα κάνει και την είχα εκφράσει στους Έλληνες συναδέλφους. Έλεγα πριν το ματς ότι ήταν ρίσκο με το «καλημέρα» της προετοιμασίας να έδινε ο Παναθηναϊκός τόσο δυνατά φιλικά παιχνίδια με αντιπάλους ομάδες όπως η δευτεραθλήτρια Ελβετίας Γιούνγκ Μπόις και η τρίτη του περσινού πρωταθλήματος Βασιλεία, όταν στις 11 Ιουλίου ξεκινούν το νέο πρωτάθλημα. Ο προβληματισμός μου δεν είχε να κάνει με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι (άλλωστε καμία σημασία δεν έχουν τα αποτελέσματα των φιλικών προετοιμασίας) αλλά στο ότι παραμόνευε ο κίνδυνος μυϊκών κυρίως τραυματισμών από την στιγμή που αυτή την περίοδο οι παίκτες είναι πάντα «σφιγμένοι» μετά το καλοκαιρινό χαλάρωμα και τις λίγες προπονήσεις που είχαν προηγηθεί.

Αποδείχθηκε όμως ότι η ομάδα παρά την απόλυτα φυσιολογική καθίζηση της στο τελευταίο ημίωρο, έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ατού, που δεν είναι άλλο από το μοναδικό όφελος που πρόσφερε η κατά άλλα πλήρως αποτυχημένη περσινή σεζόν. Το ατού έχει να κάνει με το ότι είχε δουλευτεί εξαιρετικά στον τομέα «εκγύμναση» με όλες τις ευχάριστες συνέπειες. Αποδείχθηκε περίτρανα, στο τέλος της περσινής σεζόν όταν παρουσιάστηκε «φρέσκια» στα πλέι οφ, αποδείχθηκε και στο φιλικό του Σαββατόβραδου. Μία ομάδα με λιγότερο από δέκα μέρες προετοιμασίας, με τόσες ελλείψεις που να έχει αυτή την απόδοση για μία περίπου ώρα, σημαίνει πολύ απλά με την πολύ απλοϊκή σκέψη που διατυπώνεται σε τούτο εδώ το κείμενο, ότι δεν απέκτησε αυτή την εικόνα σε αυτό το μικρό διάστημα αλλά ότι έχει τις βάσεις από πριν.
Αυτό οφείλεται στην 100% επαγγελματική δουλειά που έχει κάνει το τεχνικό και όχι μόνο επιτελείο χάρις στην υψηλή επιστημονική κατάρτιση των άμεσων συνεργατών του Τεν Κάτε και δεν αναφέρομαι μόνο στον γυμναστή αλλά σε όλα τα στελέχη ανεξαιρέτως. Τουλάχιστον έχουμε ένα πολύ μεγάλο κέρδος που μπορεί από μόνο του να μην χαρίζει τίτλους και διακρίσεις αλλά μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα του σήμερα να βρίσκεται σε τόσο υψηλό στάδιο στον τομέα αυτό.
Το γιατί έπαιξε ο Καντέ αμυντικό χαφ, ο Νίνης δεύτερος επιθετικός ή αν αξίζει θέση στην ενδεκάδα ο Μάτος θα αναλυθούν και θα συζητηθούν πολλές φορές ακόμη. Εκείνο που κατά την ταπεινή μου άποψη μέτρησε περισσότερο από όλα σε αυτό το πρώτο ματς της σεζόν είναι η παραπάνω διαπίστωση. Για όλα τα υπόλοιπα έχουμε καιρό μπροστά μας να τα λέμε και τα σχολιάζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: