23 Αυγούστου 2009

O Oμπράντοβιτς, ο Tεν Kάτε, οι πρωταθλητές και οι... θιγμένοι!

Σας παραθέτω ένα άρθρο που διαβασα στο site http://www.goalday.gr του Βασίλη Βεργή για το επεισόδιο του Τεν Κάτε με τον Νίκο Σπυρόπουλο, πριν τον αγώνα με τον Εργοτέλη στην Κρήτη:

O Oμπράντοβιτς, ο Tεν Kάτε, οι πρωταθλητές και οι... θιγμένοι!

Του ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ

Όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήταν ήδη πρωταθλητής Ευρώπης. Το ίδιο και ο (από τότε) αρχηγός του τριφυλλιού Φραγκίσκος Αλβέρτης. Κάπου στο τρίμηνο ο «Ζοτς» δεν χρησιμοποίησε σε έναν παιχνίδι στη Δάφνη καθόλου τον «Φράγκι» κι εκείνος χολωμένος έφυγε για τα αποδυτήρια δίχως να πάρει μέρος στο καθιερωμένο «ζντο» στο φινάλε.

Στα αποδυτήρια ο Ομπράντοβιτς δεν το άφησε έτσι. Οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη τους κόντρα. Αγριος καυγάς με βαριές εκφράσεις. «Βρείτε τα» ήταν το μήνυμα της διοίκησης. Όχι μόνο τα βρήκαν, αλλά ο Ομπράντοβιτς είχε πάντοτε σημαία και αρχηγό της μεγάλης ομάδας που δημιούργησε τον Αλβέρτη, ο δε Φραγκίσκος, ακόμη κι όταν στεναχωριόταν με επιλογές του κόουτς, τον είχε -όπως όλοι- κορώνα στο κεφάλι του.

Πέρυσι, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιξε με την Πρόκομ, ο Ομπράντοβιτς βγήκε δημόσια και είπε το μνημειώδες: «Αν συνεχίσουμε έτσι θα γελάει μαζί μας όλη η Ευρώπη». Δεν αποκάλεσε «πριμαντόνες» ή «μπαλαρίνες» τους παίκτες του, αλλά δεν είδα κάποιον παίκτη να... θίγεται από τα λεγόμενα του «Ζοτς» για «γέλια όλης της Ευρώπης». Αντίθετα έβαλαν το κεφάλι κάτω (παραδεχόμενοι δημόσια ότι «ο κόουτς έχει δίκιο, παίζουμε άθλια») και βγήκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Πανελλήνιο ο Ομπράντοβιτς έκλεισε τους παίκτες του στο μπουντρούμι του ΟΑΚΑ και τους έκανε επί ώρες να αναστενάξουν από την προπόνηση-καψώνι, αλλά και τα «γαλλικά» της βιντεοθεραπείας. Δεν είδα κάποιον να τον καθυβρίζει. Αντίθετα, έβαλαν το κεφάλι κάτω και πήραν το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας.

Κάθε φορά που ο Ομπράντοβιτς κοκκινίζει κι αρχίζει να «τα χώνει» βλέπεις θηρία 2μ.10 σαν τον Πέκοβιτς να κάθονται ΣΟΥΖΑ μπροστά του με τα μάτια χαμηλωμένα. Μιλάμε για παίκτες που έχει πιαστεί η μέση τους να σηκώνουν ελληνικά πρωταθλήματα και ευρωπαϊκές κούπες. Μιλάμε για ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ όπως ο Διαμαντίδης, ο Γιασικεβίτσιους, ο Σπανούλης, ο, ο, ο Και ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ, σέβονται τον προπονητή που τους ΟΔΗΓΕΙ στην κορυφή. Πρώτη απ΄όλους τον σέβεται και έχει στείλει παντού το μήνυμα -«ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ»- η διοίκηση του Παναθηναϊκού, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι.

Από την άλλη πλευρά, στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, ο Νίκος Σπυρόπουλος, όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη από τους συμπαίκτες του (όπως για παράδειγμα έπραξε κάποιος Σισέ μετά το χαμένο πέναλτι της Πράγας) για το γκολ-προσφορά στον Αγουέρο, αλλά αντέδρασε στις οξύτατες παρατηρήσεις του Τεν Κάτε γυρίζοντας την πλάτη και θιγμένος του είπε «μην μου μιλάς εμένα έτσι» (για να ακολουθήσει η προσβλητική και για τους δύο ανταλλαγή ύβρεων).

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Παιανία ανάβουν τα αίματα. Πέρυσι πόσες φορές διαβάσαμε και ακούσαμε ότι ο Ολλανδός «δεν έχει καλή σχέση με τους παίκτες», «τους υποτιμάει», «τους μιλάει άσχημα» και άλλα τέτοια δακρύβρεκτα που σε κάνουν να στεναχωριέσαι για το πόσο πραγματικά υποφέρουν αυτά τα παλικάρια, εργαζόμενα σε.. απάνθρωπες συνθήκες!

Την ίδια ώρα «σέρνεται» σα γρίππη η φημολογία: «Μην ασχολείστε, τελειωμένο έχουν τον Τεν Κάτε, στην πρώτη στραβή φεύγει». Το μόνο που δεν έχει ακόμη ειπωθεί είναι να συσκεφθούν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, να ψηφίσουν και να προτείνουν στη διοίκηση της ομάδας τους ποιον θεωρούν καταλληλότερο για προπονητή.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ζούμε σε μία χώρα στην οποία ο Κόκκαλης ΕΠΕΒΑΛΛΕ πέρυσι στον Βαλβέρδε να πάρει πίσω στην ομάδα τον Λέτο που τον σημάδευε με μπάλες, σε μία χώρα που ακούμε να λέγεται από επίσημα χείλη «πέρυσι δεν είδαμε ως Ολυμπιακοί μπάλα με τον Βαλβέρδε», σε μια χώρα όπου ο Μπάγεβιτς είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τις ιδιοτροπίες του Τζιμπούρ, τις.. παρεξηγήσεις του Σκόκο και τις ανακοινώσεις του Κυργιάκου.

Ε, σε αυτή τη χώρα είδαμε και τον «πράο» Νίκο Σπυρόπουλο να ανταποδίδει τα «Fuck off» στον προπονητή του και περιμένουμε απόψε να δούμε πως θα αντιδράσει συνολικά μετά από αυτά η ομάδα του Παναθηναϊκού στον χαρακτηριζόμενο (άκουσον, άκουσον 22 Αυγούστου) «τελικό με τον Εργοτέλη»! (Βεβαίως είναι σημαντικό ματς, καθώς μιλάμε για πρεμιέρα και κόντρα σε ομάδα που πέρυσι έκανε δύο φορές «χουνέρι» στο τριφύλλι, όμως ως εκεί)...

Συγνώμη, αλλά...

Επειδή προτιμώ τον Ομπράντοβιτς να φωνάζει και τον Τεν Κάτε να τα χώνει στην Παιανία για τα αυτονόητα (μην ξεχνάτε ότι δημόσια έχει αποθεώσει ο άνθρωπος σχεδόν όλους τους παίκτες της ομάδας του)....

Επειδή δεν γουστάρω να συμμετέχω στο «κανάκεμα» κάποιων καλομαθημένων (πόσο μάλλον ορισμένων οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι θα πει «σηκώνω κούπα» και παρόλα αυτά δεν θίγεται ο εγωϊσμός τους -παρά μόνο όταν τους σηκώνει τη φωνή ο Τεν Κάτε)...

Αρκούμαι σε μία απλή παρατήρηση: Η έννοια «ομάδα» δεν συνάδει με μπινελίκια παίκτη σε προπονητή. Αν στην Ελλάδα ορισμένοι θέλουν να αλλάξουν τον κανόνα, δεν έχουν παρά να βάζουν στις άκρες του πάγκου μια μαριονέτα. Αλλωστε από δαύτες (μαριονέτες) υπάρχουν εύκαιρες πολλές. Και έτοιμες να τρέξουν...


http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10534&subid=2&pubid=3909623