17 Μαρτίου 2009

Ψάχνοντας το Ματ-ος!

Αναδημοσιεύω ένα αφιέρωμα από το gazzetta.gr της Μαριάννας Αξιοπούλου, στο Μαρσέλο Μάτος, έναν ακούραστο εργάτη της μεσαίας γραμμής του Παναθηναϊκού, ο οποίος τη φετινή χρονιά δεν απέδωσε αυτό, που μπορούσε λόγω κάποιων τραυματισμών, που δεν του επέτρεψαν να βρει ρυθμό. Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε και στο παρακάτω link : http://www.gazzetta.gr/content/view/28144/156/.



Μπορεί να είναι το καλύτερο πιόνι... Ο στρατιώτης έτοιμος να θυσιαστεί για να κερδίσουν οι υπόλοιποι. Ο Μαρσέλο Μάτος στη σκακιέρα του gazzetta.gr.

Αποχώρισε από το γήπεδο δακρυσμένος... Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο Μαρσέλο Μάτος λύγισε από την ανάγκη να αποδείξει ότι δεν ήταν φωτοβολίδα. Όταν το καλοκαίρι του 2007, το google και το altavista έπαιρναν φωτιά προκειμένου να γίνουν γνωστά περισσότερα πράγματα για τον Μαρσέλο Μάτος, ο τρόπος με τον οποίο η πραγματικότητα θα ξεπερνούσε τις προβλέψεις δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το αποτυχημένο πέρασμα από την Ιαπωνία, οι προβλέψεις που τον ήθελαν βασικό αμυντικό χαφ της Εθνικής Βραζιλίας στο μουντιάλ του 2010 έμοιαζαν λεπτομέρειες μπροστά στον τρόπο με τον οποίο ο Μαρσέλο Μάτος γέμιζε τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού και αναδεικνυόταν πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν για το τριφύλλι.
Όταν το καλοκαίρι του 2008, οι γραμμές ανάμεσα σε Αγγλία και Αθήνα έπαιρναν φωτιά για να καθοριστεί το μέλλον του Μαρσέλο Μάτος, πάλι ουδείς μπορούσε να προβλέψει τη συνέχεια. Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει την ιστορία του Βραζιλιάνου μέσου, που κοιτώντας προς τα πίσω, ψάχνει να βρει το χαμένο του χαμόγελο.


Erase and rewind...
Εκείνη η συμμετοχή με τη Λάρισα, τον έκανε χαρούμενο μετά από καιρό. Μπήκε στην ενδεκάδα, έδωσε μια ασίστ και είδε πάλι κόσμο να τον περιμένει στην μεικτή ζώνη. Είχε σημασία το τι είχε να δηλώσει, δεν ήταν απλά ο ποδοσφαιριστής των προηγούμενων μηνών. Εκείνος που περνούσε δίπλα από τις κάμερες και τα φώτα με σκυμμένο κεφάλι και με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα μάτια του για το γεγονός ότι δεν έμοιαζε, πλέον, μέλος εκείνης της ομάδας. Ήξερε πως το επερχόμενο ματς με τη Βιγιαρεάλ ήταν εκείνο που του έδωσε την ευκαιρία μετά από δύο μήνες να παίξει ξανά και όχι κάποια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που ο προπονητής του αντιλαμβανόταν την αξία του. Επί της ουσίας, όμως, δεν τον ένοιαζε.
Μπήκε, έπαιξε, έδωσε μια ασίστ και το χάρηκε. Έζησε την κάθε στιγμή και περίμενε την προηγούμενη! Όταν έμαθε πως θα ήταν βασικός και στον αγώνα με τον Θρασύβουλο, σκέφτηκε πως επιτέλους τα συνεχόμενα παιχνίδια θα του έδιναν τη δυνατότητα να βρει ρυθμό. Ίσως ακόμα και να διεκδικήσει μια θέση ενόψει του τελικού σπριντ της σεζόν ή των πλέι οφ. Όταν ένιωσε πάλι το πόδι του να τον προδίδει, λύγισε. Έφυγε δακρυσμένος από τον αγωνιστικό χώρο, όπως και στις 17 Φεβρουαρίου, σε εκείνο το φιλικό με τον Ηλυσιακό. Μέχρι και βασικό “έβλεπαν” οι εφημερίδες τον Μάτος στον αγώνα με τη Βιγιαρεάλ. Και λίγες μέρες πριν, έπαθε τράβηγμα και έφυγε κλαμένος. Ήξερε πως δεν θα είχε πολλές ευκαιρίες ακόμα να σώσει τη δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό, να αποδείξει πως όσα έλεγε τον Οκτώβριο στο ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν απλά κουβέντες πάνω στον ενθουσιασμό.


Ο νέος Γκούμας!
Ήρθε στην Ελλάδα στα 23 του χρόνια... Και για τους περισσότερους, η χώρα μας – καλώς ή κακώς – δεν μπορεί να αποτελέσει κορύφωση της καριέρας τους, αλλά ένα απλό σκαλοπάτι για τη συνέχεια. Ο Μαρσέλο Μάτος ήθελε να αποτελέσει την εξαίρεση και κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση. Ήθελε να συνδέσει το όνομά του με τον Παναθηναϊκό και όταν στις 11 Οκτωβρίου παραχωρούσε συνέντευξη σε αθλητική εφημερίδα, έκανε όνειρα... Μεγάλα όνειρα, αφού μέχρι τότε ήταν ακόμα βασικός στο τριφύλλι, σα να συνέχιζε από εκεί που σταμάτησε την περυσινή σεζόν.
«Φυσικά και θέλω να εξαντλήσω όλο μου το συμβόλαιο. Πρώτα από όλα όμως θέλω να δουλέψω σκληρά για να αποδείξω ότι αξίζω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Για να γίνω ο ηγέτης της ομάδας χρειάζεται να μάθω ακόμα πολλά. Πρώτα από όλα πρέπει να μάθω την ελληνική γλώσσα για να μπορώ να συνεννοούμαι και με τους Έλληνες συμπαίκτες μου. Εάν γινόταν τώρα αυτό σίγουρα θα ήμουν πολύ στενοχωρημένος. Θέλω να πετύχω πολλά πράγματα ακόμα με τον Παναθηναϊκό. Πρώτα από όλα θέλω να σηκώσω πρωταθλήματα με την ομάδα”.
Εκείνη η συνέντευξη φαίνεται πως έφερε... γρουσουζιά κι έκτοτε άρχισε να αραιώνει η παρουσία του στο βασικό σχήμα. Η νέα πραγματικότητα που ζούσε ο Μαρσέλο Μάτος απείχε απ' όσα το καλοκαίρι ονειρευόταν πως θα ζήσει με την πράσινη φανέλα και δίπλα στον Ζιλμπέρτο Σίλβα. “Σίγουρα είναι ένας παίκτης που θα βοηθήσει πάρα πολύ με την εμπειρία του. Το να παίξουμε μαζί είναι ένα θέμα που θα δούμε μέσα στις προπονήσεις, ποιο σύστημα θα χρησιμοποιήσει ο προπονητής και αυτός θα αποφασίσει που θα παίζει ο ένας και που ο άλλος. Και με τον καιρό θα δείξει πως θα πάει και πως θα ενσωματωθεί και αυτός στην ομάδα".
Η φιλοδοξία του να σταθεί δίπλα στον μεγάλο Βραζιλιάνο σταρ δεν ήταν η μόνη... “Μπορούσα να είμαι λίγο καλύτερος, αλλά πιστεύω ότι φέτος που θα είμαι πιο ξεκούραστος θα δουλέψω καλά για να βρω τον καλύτερο ρυθμό και την καλύτερη φυσική κατάσταση για να μπορέσω να δώσω το 100% και να κάνω μια καλή δουλειά”, θα πει για την αγωνιστική του κατάσταση και για όσα περίμενε να του φέρει η δεύτερη σεζόν στον Παναθηναϊκό. Ήρεμος, πλέον, και μακριά από εκείνο το σίριαλ του Ιουνίου, το οποίο τον είχε με το ένα πόδι στην Αγγλία και το άλλο στην Ελλάδα...


Η επιμονή της Πόρτσμουθ...
Είναι αλήθεια πως ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε μια κατάσταση παροξυσμού. Υπήρξε οργασμός διαβουλεύσεων, αλλαγών και οι συνθήκες δεν επέτρεπαν να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά και να υπάρχουν ξεκάθαρες προτεραιότητες... Κάπου εκεί, μέσα στις στοίβες εγγράφων σχετικά με το μέλλον του τριφυλλιού, έσκασε η “βόμβα” για τον Μαρσέλο Μάτος. Το ειδικό καθεστώς με το οποίο τον είχε αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2007 έδινε ουσιαστικά σε όποιον ήθελε το δικαίωμα να... του τον κλέψει, αρκεί να έδινε τα λεφτά που απαιτούνταν.
Η Πόρτσμουθ, μια από τις ομάδες που συνεργάζεται στενά ο Πίνι Ζάχαβι, το ήξερε... Στις αρχές Ιουνίου κυκλοφορεί το σενάριο πρότασης που έχει κατατεθεί από τη διοίκηση της αγγλικής ομάδας στον Ισραηλινό μάνατζερ έναντι 7,5 ευρώ! Ένα ποσό, δηλαδή, πάνω από τα 4 εκ. ευρώ που υπήρχε ως ρήτρα στην συμφωνία. Το ίδιο βράδυ θα διαρρεύσει ότι υπάρχει οριστική συμφωνία και πως οι πράσινοι χάνουν τον παίκτη με ένα πολύ μικρό για την αξία του ποσό, αφού είχαν στην κατοχή τους μόλις το 25% των δικαιωμάτων του.
Τα επόμενα 24ωρα θα αποδειχθούν πλήρως και διαρκώς ανατρεπτικά για το μέλλον του Μάτος. Η Πόρτσμουθ θα διαψεύσει τις φήμες για συμφωνία, ο εκπρόσωπός του θα επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον, καλώντας τον Παναθηναϊκό να κινηθεί άμεσα... Όσο για τον ίδιο; Η στάση του θα παίξει καίριο ρόλο... “Ελπίζω να φοράω τη φανέλα του Παναθηναϊκού! Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το κλαμπ, έχω προσαρμοστεί πλήρως και πιστεύω ότι έκανα μια καλή χρονιά. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναζητήσω άλλη ομάδα και να αρχίσω ξανά από το μηδέν την ευρωπαϊκή μου καριέρα. Στο μυαλό μου υπάρχει μόνο η σκέψη του Παναθηναϊκού και η παραμονή μου στην Ελλάδα”, θα δηλώσει ο Βραζιλιάνος τον καιρό των διαπραγματεύσεων και σχετικά με το ενδιαφέρον της Πόρτσμουθ θα σχολιάσει:
“Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. Αν συμβεί αυτό, θα με βοηθήσει να παραμείνω συγκεντρωμένος ακόμα περισσότερο στο κλαμπ. Η Πόρτσμουθ για μένα αποτελεί μόνο μια πιθανότητα στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός αποτύχει να με κρατήσει. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι επιλογή μου είναι να παραμείνω στον Παναθηναϊκό".
Στις 24 Ιουνίου το σίριαλ ουσιαστικά φτάνει στο τέλος του, αφού ο Παναθηναϊκός με 3,5 εκ. ευρώ αποκτά το 100% των δικαιωμάτων του Μαρσέλο Μάτος και ο ποδοσφαιριστής που είχε την σταθερότερη παρουσία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στον Παναθηναϊκό, θα συνέχιζε να φοράει τα πράσινα...


Σταθερή αξία...
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν καταλάβει γρήγορα πως η ομάδα τους είχε βρει χρυσάφι στην Λατινική Αμερική. Είχαν αντιληφθεί πως δεν επρόκειτο για έναν... μέτριο παίκτη που ξεχώριζε λόγω ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά για έναν ποδοσφαιριστή που η αξία του ξεπερνούσε τα ελληνικά όρια. Το αποκορύφωμα είχε έρθει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, όπου έδωσε τα διαπιστευτήριά του απέναντι στον Ριβάλντο! Σε κάθε ευκαιρία θα υμνεί τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, ενώ μέσα στο γήπεδο δεν θα χρειάζεται ούτε κατά προσέγγιση τον χρόνο που συνήθως θέλουν οι παίκτες από την Λατινική Αμερική.
Οι εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά και το γεγονός ότι ο Πίνι Ζάχαβι έχει άκρες στην Αγγλία θα φέρουν ακόμα και την Άρσεναλ να βρίσκεται σε σκέψεις απόκτησής του. Στα τέλη Δεκεμβρίου θα προκύψει δημοσίευμα που αναφέρει πως η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τότεναμ και η Ρέντινγκ θέλουν να τον αποκτήσουν και η ειρωνεία; Οι “κανονιέρηδες” θα κινούνταν για την απόκτησή του, λόγω της αποχώρησης του Ζιλμπέρτο Σίλβα το επόμενο καλοκαίρι! Η σεζόν έκλεισε για τον Μάτος το ίδιο εντυπωσιακά που έκλεισε και για τον Παναθηναϊκό. Δύο γκολ στα ντέρμπι με την ΑΕΚ για τα πλέι οφ και η σφραγίδα του είχε μπει στη σεζόν 2007-08. Η σφραγίδα ενός παίκτη που μέχρι τον Ιούλιο του 2007 ήταν άγνωστος στην Ελλάδα.


Ας γνωριστούμε καλύτερα...
Με αργά και σταθερά βήματα προς τα πίσω, φτάσαμε στην αρχή. 18 Ιουλίου ανακοινώθηκε η απόκτησή του, 10 Ιουλίου ήρθε στην Ελλάδα και στις 6 του μήνα διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Παναθηναϊκός κινείται για την απόκτησή του. Το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ίσχυε για όλους τους παίκτες της Κορίνθιανς αποτέλεσε λόγο να μην τελειώσει η μεταγραφή με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο ήταν δύσκολο να χαλάσει. Ο Μαρσέλο Μάτος έψαχνε για δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του και όπως ο ίδιος μετά είχε δηλώσει “όταν έχεις ζήσει στην Ιαπωνία, μπορείς να ζήσεις παντού”.
Οι συστάσεις που τον ακολουθούσαν από την Βραζιλία ήταν περιγραφικές όσων αργότερα αποδείχθηκαν... Ένας καλός παίκτης, ένα μεγάλο στοίχημα, ένα σπουδαίο ταλέντο, που χρειάζεται να πατήσει γερά στα πόδια του και να βρει σταθερότητα. Ένας παίκτης που βρήκε χώρο να αναπτύξει το ταλέντο του, όταν ο Μαρσέλο Μασεράνο είχε τραυματιστεί και ένας παίκτης που παρασύρθηκε από την μετριότητα και έχασε τον εαυτό του, όταν η ομάδα βυθιζόταν στα οικονομικά προβλήματα και στην αβεβαιότητα. Ένας ποδοσφαιριστής που μεγάλωσε θαυμάζοντας τον Κάρλος Ντούνγκα και κάποτε παρομοιάστηκε με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.


Παράλληλη πραγματικότητα...
Η πορεία του στο γήπεδο, οι καλές και οι κακές μέρες, η ανανέωση του συμβολαίου του, η αγωνία για το μέλλον του, η ικανοποίηση για την πορεία του, συνήθως τελείωναν στο σπίτι. Εκεί, όπου η γυναίκα του και τα παιδιά του, περιμένουν για την παράλληλη ζωή του Μαρσέλο Μάτος. Ο Βραζιλιάνος μέσος βρήκε στην Ελλάδα τη ζωή που ήθελε, τις συνθήκες που αγαπάει και κάτι εντελώς διαφορετικό από την Ιαπωνία, στην οποία είχε περιπλανηθεί μικρός.
“Μου αρέσει πολύ το φαγητό, συναντώ πολλά παρόμοια πιάτα με αυτά της Βραζιλίας. Αυτό που δεν αντέχω είναι το ότι βρίσκομαι μακριά από τους φίλους και τους συγγενείς μου. Είναι δύσκολο για μένα. Επίσης, ενώ προέρχομαι από χώρα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα μποτιλιαρίσματος στους δρόμους, περίμενα ότι εδώ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, πιο οργανωμένα και ανθρώπινα. Ωστόσο τα βρίσκω πολύ χειρότερα! Είμαι ενήμερος, βέβαια, ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο παράπονο των ξένων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα”, είχε πει σε συνέντευξή του στο “MAXIM”, όπου αναφέρθηκε στο θέμα της θρησκείας και της σχέσης που έχουν οι Βραζιλιάνοι με τον Θεό.
“Εγώ, πάντως, αν και έχω πίστη, δεν είμαι τόσο θρήσκος όσο ο Κακά και ο Ριβάλντο. Πιστεύω πολύ στο Θεό, αλλά επίσης μου αρέσει να βγαίνω έξω και να περνάω καλά. Σε όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Θέλω να διασκεδάζω κι όχι να είμαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι. Συνήθως το κάνω με τη γυναίκα μου και με καλή παρέα, και, φυσικά, δεν οδηγούμαι σε ακραίες καταστάσεις. Από κει και πέρα, ο καθένας έχει τη ζωή του στα χέρια του και την οδηγεί όπου επιλέγει, δεν πρέπει να τον κρίνουμε για αυτό. Ο καθένας διαχειρίζεται διαφορετικά τη φήμη και τα χρήματα που κερδίζει".
Στη στάση του απέναντι στην ανανέωση του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό, καίριο ρόλο έπαιξε η γυναίκα του. Εκείνη, όπως και τα παιδιά του συνήθισαν στον τρόπο ζωής στην Ελλάδα και προσαρμόστηκαν πλήρως. Κάτι που κάθε στιγμή ανέφερε ο Μάτος, όταν τον ρωτούσαν για την Ελλάδα. Η φετινή παρουσία των Γκάμπριελ, Σίλβα και Κλέιτον στην ομάδα έδωσε έκανε πιο... κοινωνικό τον “κλειστό” Μάτος, ο οποίος πέρυσι συνήθιζε να επικοινωνεί μόνο με τον Σιμάο και μετά τον Γενάρη με τον Μανούτσο και να είναι... αποκομμένος από το “λόμπι” των Βραζιλιάνων στην Αθήνα.


Μαριάννα Αξιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: